Semalam balik kerja singgah kedai
beli kacang Dal, selasih,keropok ikan kering..n sosej..
tetiba lak teringin..lama betol tak pernah beli sosej nie..
lam otak tetiba fikir nak wat sosej lada hitam
rumah aku nak cari lada hitam mmg semedang adolah
yang kering lam balang pon tak habis..lagilah kat pokok..lebat buahnya
lom dikeringkan..ada 3 pokok..mmg buah tak pernah berenti
alhamdulillah rezeki.. he he..
okek moh kita main masak²
beli kacang Dal, selasih,keropok ikan kering..n sosej..
tetiba lak teringin..lama betol tak pernah beli sosej nie..
lam otak tetiba fikir nak wat sosej lada hitam
rumah aku nak cari lada hitam mmg semedang adolah
yang kering lam balang pon tak habis..lagilah kat pokok..lebat buahnya
lom dikeringkan..ada 3 pokok..mmg buah tak pernah berenti
alhamdulillah rezeki.. he he..
okek moh kita main masak²
Bahan² nya :
3 Biji bawang Merah
1 ulas bawang putih
Sedikit halia ( Dihiris)
3 batang Sosej dipotong serong
setengah Tempe dipotong ( tempe lam plastik)
setengah Biji Lobak Merah
3 biji lada hidup
1 biji bawang Besar ( Potong bulat)
Lada Hitam (ikut suka nak byk mana)
Sos tiram
Garam
Serbuk perasa
3 Biji bawang Merah
1 ulas bawang putih
Sedikit halia ( Dihiris)
3 batang Sosej dipotong serong
setengah Tempe dipotong ( tempe lam plastik)
setengah Biji Lobak Merah
3 biji lada hidup
1 biji bawang Besar ( Potong bulat)
Lada Hitam (ikut suka nak byk mana)
Sos tiram
Garam
Serbuk perasa
Cara memasaknya :-
1. Tumbuk bawang merah,putih n Lada hitam sampai lumat
2. Tempe digoreng hingga garing
3.Panaskan sedikit minyak untuk menumis..
4.Apabila bahan ditumbuk sudah garing masukkan Lobak Merah & Sosej
5.Masukkan sos tiram, garam, serbuk perasa n air
5.Apabila lobak sedikit lembut..masukkan tempe, bawang besar,halia hiris lada hijau
6.Apabila sudah sebati n pekat..boleh lah tutupkan api dan sedia untuk dihidang
1. Tumbuk bawang merah,putih n Lada hitam sampai lumat
2. Tempe digoreng hingga garing
3.Panaskan sedikit minyak untuk menumis..
4.Apabila bahan ditumbuk sudah garing masukkan Lobak Merah & Sosej
5.Masukkan sos tiram, garam, serbuk perasa n air
5.Apabila lobak sedikit lembut..masukkan tempe, bawang besar,halia hiris lada hijau
6.Apabila sudah sebati n pekat..boleh lah tutupkan api dan sedia untuk dihidang
* Sosej tak perlu digoreng..nnt kecut..n hilang rasa manisnya :D
* Selamat mencuba ♥♥♥
kita goreng dulu sosej
sebab nak efek garing2. gedik.hahaha
tapi ai selalu buat masak sos je
macam masak masam manis la
oh... mesti sodap gak tu cik lya
balik nie leh cuba..
hik hik ado agi sosej nya lam peti tu:D