Cik Mawar
Sesuci Cintamu
Dapat ku membayangkan
Dari senyum bibirmu itu
Terlindung dari nyata
Aku tahu semua
Terucap kata-kata
Bisikan seluhur hatimu
Ku percaya jua sesucinya cintamu
Kukagumi sinar
Matamu yang ayuBundarnya... cantiknya...
Wajahmu sayang penyejuk rasa
Selembut hatimu
Menjadi ku bertambah sayang
Senangnya hati kini
Sejak bersamamuBertemu dan bermesra
Sering menghibur duka
Biar masa berlalu
Kasih sayang dipahatkan
Ku percaya suci cintamu
Cik Mawar



Taraaaaaaaaaa....jeng jeng..Nilah tempat kerja aku..terdetik nak citer pasal tempat kerja nie..sebab ramai gak kawan chating bertanya aku nie kerja apa...selalu sgt free..chating ja.. Dan yang terbaru Cik Sara_mono ada bertanya aku soklan tu..
Sekarang Aku bekerja kat Pusat Komputer lebih mudah org Panggil CC (Cyber Cafe).. Aku bekerja disini dah hampir 2 tahun ..bermula pada Mac 2007..Selepas menamatkan Pembelajaran Di Bandar Baru Bangi.. Dalam Jurusan...Teeetttttttt..(rahsia)..he he he..Selepas ja exzam last aku terus balik ke sini..sebab kawan aku bagi tau tempat nie perlukan pekerja..tapi Org2 dalam ja tau...Kira Proses pengantian pekerja..
Seminggu selepas aku temuduga...Aku dipanggil bekerja..Bermula dengan Gaji RM10 satu hari kerja dari Pukul 9.30 Pagi sehingga 6 Ptg...Tapi skrg gaji pon dah lain...Alhamdulillah dengan rezeki yang ada ini..Tapi tak sangka nak dekat 2 tahun aku kerja sini..Sebelom nie aku banyak gak pengalaman kerja..Masa study kat bangi Aku Part Time dekat kedai perhiasan dalaman.Anugerah Klasik- kat tingkat 1 PKNS Bandar Baru Bangi...lepas ja habis class..aku terus g kerja..Balik pukul 10 Mlm..jalan kaki ja aku sorang2 g balik asrama dekat syeksen 8..Kawasan perumahan depan Kompleks PKNS tu.Kalau siapa tau PKNS tu mesti dapat bayangkan..hehee. aku nie jenis tak ikut org..lau aku rasa benda tu aku boleh buat...aku Buat ja..Kawan2 aku yg study sama..mana ada kerja part time cam aku.Yang pntg Niat kita (nawaitu) tu penting.
Lepas tu aku pernah kerja kat cafe Politeknik Kuantan, tapi tak lama...dalam 3 bulan kot..he memory kurang pasal kerja nie..coz tak menyeronokkan sgt n ada salah seorg pekerja kat situ..suka naik kan darah aku..Aku nie..dah lah ya ya ya ja..Lau org cari pasal...Aku buat dek ( wat tak tahu)..hehe.. Aku berenti pon sebab kawan kata ada kerja kat Bangi.. Lepas nie Lah Aku jadi MINAH KILANG..hehehe Jadi Operator Kilang DENSO kat Bandar Baru Bangi, Tak sangka BEST jadi Operator nie...tapi aku nie GILa OT..so Gaji nya lumayan lah..sebab aku tak da kawan yg aku kenal kerja sama aku...kat hostel ramai budak Sabah.. so dari aku dok Hostel tgk syiling Baik aku kerja..OT OT OT.. 3 Bulan Ja kerja pon..sempat lah bagi mak abah duit gaji N Hadiahkan Handfhon Kat Kakak masa Besday dia..
Lepas tu aku berenti sebab nak sambung belajar lagi...Ha sblm nie lah aku kerja jual Ais Batu campur...Best Gak ..Tapi tak smpai sebulan dalam 18 hari ja.Kat tempat aku nie ja..Then aku sambung semula Pengajian di Tempat Lama aku belajar...Tapi masa nie..Aku tak Buat Part Time dah..Coz Banyak Lak kes2 yang tak sedap didengar kat Bandar Baru Bangi nie..Aku jadi Seram lak nak Buat Part Time..hehe..Aku Pon berjaya menamatkan Pengajian..N Akhirnya Kerja Kat XPERT PC nie...

Cik Mawar

Setiakah Aku Disini...
Pejam celik, Pejam Celik, G kerja , balik kerja sedar @ tak dah dekat 2 Tahun aku kerja sini..bukan lah masa yang lama jua bukan masa yg singkat aku kerja disini..Sepanjang bekerja disini..Dunia aku dah macam Kerja,kerja,kerja, kerja.
Boleh kira lah berapa hari aku cuti..sebulan 4 kali ..tapi ada lah aku mintak cuti balik kampung n beraya di Johor.

Ramai Gak kawan2 n Dia suruh ja aku cari kerja lain, Cari kerja yang lebih ada jaminan Like ada KWSP,Gaji lebih dr lah dari skrg n Ada alaun2 lain..Tapi Aku tak tau nak ungkap kan perasaan aku nie macam mana..Bukan aku tak nak semua tu, bila dok sorang2 n tgk kawan2 dah harta sendiri, mampu beli kereta n Beli ja apa2 ja suka tiap kali dapat gaji,Tapi bila time ada kerja tu depan mata aku jadi tawar hati lak nak pergi dari sini..Gaji aku skrg pon buat Saving n Belanjalah sikit. Tu pon hujung bln Korek tabung..hehe..Tapi bila fikir2..kawan2 aku tu gaji beribu gak..tapi nak saving pon payah...Aku ni kira Syukur leh menyimpan RM300 Sebulan..

Aku Suungguh bersyukur sgt dengan kehidupan aku skrg, selain mempunyai kerja Tetap, Aku dapat tgk kan Mak n Ayah, Adik beradik yang lain ada kehidupan sendiri n kerja luar, Tak bersediakah Aku untuk menghadapi dunia luar? Entahlah.., Jika Aku ditakdirkan Mendirikan Rumah Tangga, secara tak langsung tggjawb ku Pada suami,Jika ada jodohku dengan Sidia..Perak Lah tempat Aku Duduk nnt. Masa untk bersama emak n Abah pasti sudah kurang, Tu salah satu Alasan mengapa aku masih senang untuk bekerja disini...

Selain itu aku tak perlu untuk menghadapi tekanan dari bos, Bergaduh @ berselisih faham ngan rakan sekerja,Disebabkan Bos aku n Wife dia adalah Guru masa aku sek men. Secara tak langsung hubungan kami baik,tu Sebabnya aku kadang2 selamber ya ya ya ja ngan bos aku tu..hehehee..

Setialah Aku disini..
Erm..entahlah Masa depan tak tau apa berlaku..Tahun 2008 Kian melabuhkan tirainya..JIka Ada tawaran yang betol2 ku fikirkan baik untuk diriku jua keluarga..Mungkin akan ku pertimbangkan..Semoga Apa jua yang aku lakukan mendapat keredhaan NYA.


" YA ALLAH Peliharalah Kami walau Dimana Jua Kami Berada, Sesungguhnya ENGKAU yang Maha Mengetahui apa Yang terbaik Buat Kami" Amin
Cik Mawar




Setelah hampir 10 Tahun tak merasakan suasana beraya di Kampung..akhirnya Raya Kurban kali nie aku n keluarga sampai juga niat untuk beraya di kampung tercinta bersama nenek, n keluarga di sana..

Tapi raya kali nie pertama kali tak da rendang...kekekeke..ingat raya kat kampung ada semua tu...semua tak da mood nak buat..sebab raya haji @ sebab semua tumpu nak kurban esok lepas sembahyang raya kot..he he he
Tapi rezeki nak makan ketupat n kari ayam dapat jugak..di pagi raya yg syahdu..mak cik depan umah atok awal2 lagi dah kirimkan ketupat n kari ayam..dengan supan aku sambar dulu...mak cik2 pon semua kenen2 ja dkt aku..hehe..

Lepas ja sembahyang raya..semua dah siap2 nak menjalankan ibadah Kurban. aku pon sedia gak..tapi jadi penonton lah..hehe..siap ja masak sup tulang, hujan pon turun, alhamdulillah segala nya selesai.

petang aku, mak, mak cik, kakak n abang ipar g beraya umah nenek sedara n pak cik depan umah atok..2 buah rumah pon dah nak dekat kol 7..masuk umah mandi, siap2 nak magrib..malam tak wat pa..tgk TV ja lah reramai..musim hujan..sedap beradu ja:)

Keesokan harinya dalam kol 9.15 kami sekeluarga dgn Pak cik balik ke pahang, sebelom tu singgah rumah kakak abang ipar,kat Kuala Kangsar siap makan tgh hari, solat zuhur kami pon teruskan perjalanan...dalam kol 7 petang jugak lah baru smpai kat rumah...kak ipor dah siap masak ..lepas solat magrib semua..makan malam..kol 10 lebih aku tertelap dah..he:)

Tak sabar nya nak kembali pulang ke kampung tercinta..pasti balik pada masa akan dtg membawa kelainan...he he he...lepas nie pasti lebih bermakna.. Insyallah jika semua yang dirancang Diberkati olehNYA..amin..
Cik Mawar
1)Lubang ape yang rasanye hangat, nikmat dan nyaman?
Answer: LUBANGun pagi2, tarik selimut pastu lu tido balik.....


2)Minyak ape yang disukai oleh lelaki?
Answer: MINYAKsikan pertandingan bolasepak Liga-M opp!!! salah EPL laaa


3)Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?
Answer: Kuih salah bikin.


4)Binatang ape yang power dlm bab berKarate?
Answer: Kuda belang....cube kira brape black belt dia ade.


5)Siape yang menemukan dompet kulit?
Answer: Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan kepada saye.


7)Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak?
Answer: Pintu yang ade tulis 'TARIK'


8)Saya ade 3 kepala,4 tangan dan 5 kaki...siapakah saya?
Answer: Pembohong...


9)Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati'?
Answer: Usus


10)Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?
Answer: Kutu rambut


11)Nenek sape jalannya meloncat-loncat?
Answer: Neneknye si katak


12)Kenape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?
Answer: Sbb lelaki ni kan 'buaya'


13)Ape beza sekretari baik ngan sekretari kurang baik?
Answer:Sekretari baik..................'Selamat pagi Boss'
Sekretari kurang baik...........'Dah pagi ni Boss'


14)Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?
Answer: Dua-dua tak kenal korang...heheheh


15)Tukang ape yang kalau dipanggil, die menjenguk ke atas?
Answer: Tukang gali kubur


16)Nak mencari sikit punye susah, bile dah dapat buang, ape bendanya?
Answer: Tahi hidung


17)Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
Answer: Dua-dua kalau dah 'kringgg' bole diangkat...


18)Knape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?
Answer: Mestilah kene tebang, sape nak cabut pokok kelapa ....gile
ape...


19)Gajah terbang dengan ape?
Answer: Dengan susah payah......



hehehehehehe..../me gelak guling2...
Cik Mawar
Apasal la manusia malas sembahyang,
Tuhan kasi manusia jasad siap dengan bayang - bayang,
Bukan ke lebih beruntung daripada tiang,
Berdiri tanpa roh malam & siang...


Apasal la manusia malas sembahyang,
Kerja dah best keluarga pun dah senang,
Negara pun dah aman tidak lagi hidup berdagang,
Takkan lima minit lima waktu manusia tak boleh luang.....


Apasal la manusia malas sembahyang,
Tuhan kasi otak supaya manusia tak bangang,
Tuhan kasi ilmu boleh fikir susah senang,
Tuhan kasi nikmat kenapa manusia tak kenang...


Apasal la manusia malas sembahyang,
Main bola manusia sanggup sampai petang,
Beli tiket konsert manusia sanggup beratur panjang,
Apa la manusia ingat masuk syurga boleh hutang...?


Apasal la manusia malas sembahyang,
manusia kena ingat umur tu bukannya panjang,
Pagi Kita sihat petang boleh kejang,
Nanti dalam kubur kena balun sorang - sorang....


Apasal la manusia malas sembahyang,
Siksa neraka Cuba la manusia bayang,
Perjalanan akhirat memang terlalu panjang,
Janji Allah Taala akan tertunai tak siapa bolehHalang!!!



Renung2kan Dan Selamat BeramaL!!.....Yg. Baik tuh dari ALLAH, yg. Buruk tuh Dari kite sume arrr.....( Peringatan Buat Aku n semua yg bergelar MANUSIA)
Cik Mawar

Alhamdulillah dah genap 23 tahun umur aku nie..pada 23 November 2008..he he he.. Tahun nie tak da pezen..Tapi Tahun antara Besday aku Yang Best lah..
Mula ja detik 12 malam..masuk dah msg n MMS dari kawan2..aduss..syahdu rasanya.. Ramai nya insan yg menyayangi aku selama ini.. Alhamdulillah..aku bersyukur sgt..siang hari ja.. adik beradik lak tepon n msg besday kat aku... Adus syahdunya besday tahun nie...
Walaupon tak da Kek @ pezen..Aku bersyukur sgt...alhamdulillah...ngan Limpah kurnianya..Aku masih diberikan kesempatan untuk bernafas di bumi NYA ni...pagi..aku dok kemas umah ja....sarapan nasi ayam.. nasi kenduri umah jiran malam tadi ..hehe..perangat semula..kol 11 lebih aku siap2 nak g kenduri...dlm 12 lebih gak lah g umah kawan...ada 2 buah..pengantin dah dtg aku pon g umah lagi satu... wah..yg kawin semua adik2 pada aku ja...hehee..terfikir gak..bila lah sampai masa aku nie..hehehehe...Lom sampai masanya..so lau nak pon...lom ada lagi..ermmmmm...
Penantin lelaki sampai dlm dekat kol 2 gak lah..kawan aku nie kenal masa belajar kat bangi..dia sangkut ngan abang sebelah hostel kami...geng2 dak sabah...sampai gak jodoh diorg.. kira rombongan tu kebanyakan aku kenal lah..yerlah dok bangi 2 tahun. pastu budak2 kilang tempat aku pernah kerja jadi OPerator 3 bulan hehehe.... tapi yg paling tak sangka exbf aku ada dtg gak..ermmmmm...aku benci dia ka?..entah..tapi yg penting aku langsung tak da hati kat dia... abang angkat aku pon ada dtg..aku ngan dia ja, ya lah lama tak jumpa..last jumpa masa pengantin nie tunang..tu pon sekejab...windu2 gak lah.. hehehee... pengantin sibuk begambor ja..aku tunggu gak..lama nya lah ...dalam kol 4.30pm aku balik...tak larat dah nak tunggu..aku dah lah g sorang2...
Semoga aku dipanjangkan Umur dengan penuh keberkatan, dimurahkan rezeki, dan menjadi Anak yang Solehah, Wanita Solehah, Aminnnnn....
Cik Mawar
TUHAN berkata:

" Ketika aku menciptakan seorang wanita, dia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menampung dunia, namun harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan".

" Aku memberikan kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang sering kali datang daripada anak-anaknya".

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh".

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya".

"Aku memberinya kekuatan untuk menyokong suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya".

" Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya berada di sisi suaminya tanpa ragu".

" Dan akhirnya, aku memberinya AIR MATA untuk dititiskan. Ini adalah Khusus miliknya untuk digunakan bila-bila masa yang diperlukan".

Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dipakainya, susuk yang ditampilkan atau bagaimana dia menyisir rambutnya, .........Tetapi kecantikan wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya.
Cik Mawar
Udang Masak Kari bersama Terung

Selamat Hari Lahir Buat Mak tersayang 20 NoVember 1955 , Tahun nie mak Dah 53 Tahun, aku pon dah 23 tahun he he he... Tapi ahad nie baru aku Genap 23 tahun..la la la...Apolah Kejutan hari lahir tahun nie erk? Sabtu n Ahad nie aku cuti...kawan aku kawin ahad nie..sabtu jiran aku lak wat kenduri Marhaban cucu dia...Kembar 3..fuhhhhhh..Murah rezeki tu..


Hadiah Tahun ni untuk Mak Lom bagi lagi ...sebenarnya..anak2 dia semua dalam kegawatan..hehehe..tahun Lepas dah bagi cincin emas sebentuk..tahun nie..nnt aku fikirkan..lambat sikit pon enggak mengapa..Mak ku sporting..:).


Lau Nak kira Bagi hadiah besday..Bulan November lah paling PANASSSS..kekeke..coz 5 org dalam Family aku besday bulan November, bermula ngan Bang Lang 1 Nov, adik 3 Nov, Mak 20 Nov, Aku 23 Nov n anak Bang Lang luqman Hakim Lahir tahun lepas 26 Nov...huhuh Very Meriah lah Bln Nov dalam keluarga aku nie...


Apa kaitan Udang masak Kari tu????...ha ha ha..camnie citer nya...petang semalam..balik kerja..fikir gak..dah tak bagi apo kat mak..nak beli kek..tak best lak...smpai umah..aku g kedai beli lauk nak masak malam nie... tgk ada udang..segar2..erm sedap gak nie..beli lah sikit, ngan sayur, ikan n barang dapur sikit..smpai umah siang udang n ikan..rempah kari dah beli...ambik terung kat tepi umah..abah tanam..lepas solat mula operasi...Kari nie tak letak santan..Like kari MAMAK lah..he he.


Tunggu Abah balik masjid..baru kami makan, Abah, Mak, Adik,Bang Ngah n Aku... Lauk Malam nie..Da Kari udang, ikan grg, ikan sambal, n ulam kerabu..n air sirap suam.... Aku skrg tgh Diet kunun nya..hehe tak makan malam..tapi sebab Besday MAk ...aku makan lah sesama.. tgk mak makan bertambah gak... suka aku tgk.. pastu..makan abah wat lawak lak..mmh Happy lah malam tadi..abang long n kakak tepon ja mak ..ucap besday kat mak..

Semoga Mak dipanjangkan Umur, diberikan kesihatan dan Dipelihara Oleh Ilahi Walau dimana Jua Mak berada..amin....Mawar Sayang Mak...Kasihmu tidak Terbalas hingga hafas Terakhir Mawar...

Cik Mawar
I have tagged you:- share 7 facts about yourself on your blog, some random, some weird. Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs. Let them know they are tagged by leaving a comment on their blog.Fakta ttg Cik Mawar....

...::UBI KAYU::..
wow...sedap nie makan waktu petang2..masa kecik2 aku ingat lagi..mak rajin tanam pokok ubi kayu...masa tolong mak bersihkan belakang umah..mak bakar sampah..aku ambik ubi..letak lam longgokan sampah tu..bila dah habis, ubi kayu..masakkk oooooooo..makan panas..perghhhh. rindunya aku saat tu..

...::PELITA AYAM::..
Pelita Ayam???? apa nie? aku tak pernah dengar lak...lau pelita yang pasang hari raya tu aku tau lah..hehehehe.
...::TANAH MERAH::..
ermm...Tanah Merah..kat Kelantan kan? namo tempat tu..tapi aku nie Kelantan pon lom pernah sampai...so Tanah Merah yang aku biasa nampak pon..Tanah merah yang kalau hujan tu jadi lecak...kat kawasan tempat tinggal aku..dah jarang nampak tanah merah..semua jalan dah berturap oooo...

...::MINYAK GAS @ MINYAK TANAH
Umah aku lau nak jumpa Minyak Gas sekarang time nak raya ja..hehehe..nak isi pelita...tapi sekarang aku rasa tak guna dah..abah kata minyak gas dah mahal...dia guna minyak apo tah.. minyak diesel ka erk?..entah..adik yang selalu g beli..tugas aku isi minyak kat pelita n pasang.

....::BERAT 40KG::..
Berat 40 KG..wah tahun bila ya berat aku macam nie....nie pon dah 50KG..lau aku diet pon lom tentu turun 40KG..huhuhu... lau turun tu..mesti aku tak makan..@ aku merana kot.. tapi cam tak cayalah...aku leh dapat berat tu.

....::Cik Mawar & KAKAK::..
Aku n kakak...wahh mmg rapat..sebab kami berdua ja anak perempuan lam umah tu...dia lah kakak aku yg baik, dia lah lah masyam..dia lah segala-galanya pada aku.. tapi aku dah ada 2 kak ipor..he he..kira aku nie kayo ngan kak ipor lah nnt..n adik ipor perempuan.

....::TERBANG::..
Terbang?..pasal naik kapal terbang ka nie? huuh..lom pernah lagi...lau naik pelampung kat waterworld cam nak terbang adolah..masa tu rasa nyawa nie dihujung tanduk dah..fuhhhh tobat tak naik dah..games...air tu...mmg aku tak nakkkkkk...
Cik Mawar
Ali r.a berkata bahawa Rasulullah S.A.W ada bersabda bahawa Sabar itu ada tiga:-

i- Sabar terhadap musibah yakni sabar dan tidak merasa marah terhadap musibah yang menimpa sebaliknya dia menerima dengan baik musibah itu. Maka Allah S.W.T mencatatkan baginya yakni mentakdiekan atau menyuruh menulis di Luh Mahfuz 300 darjat yakni yang tinggi di syurga dan setiap satu darjat itu seperti langit dan bumi.

ii- Barang siapa yang bersabar dalam dalam taat yakni mengerjakan dan menanggung kesukaran itu makan ALLAH S.W.T akan mencatatkan baginya 600 darjat yang mana antara satu darjat itu seperti permukaan bumi yang atas hingga ke penghabisan bumi yang terakhir.

iii- Barang siapa bersabar dari segi maksiat, yakni meninggalkan kerja-kerja maksiat maka ALLAH S.W.T akan mencatatkan baginya 900 darjah yang mana setiap satu darjat antara satu darjat itu seperti permukaan bumi hingga sampai ke arasy dan dia adalah makhluk yang paling tinggi darjatnya 2 kali ganda .

Sabar menjauhi segala yang diharamkan itu martabatnya paling TINGGI di sisi ALLAH S.W.T
Cik Mawar
fuhhhhhhhh...dah lama tak masukkan bahan dalam blog aku nie... sampai semalam buka lupa lak password nya..aku pon bantailah letak password yang biasa aku guna..biasanya ada 3 ja password aku guna lam mendaftar2 nie.. he he he.

Akhirnya ter open gak blog nie...sayu pulak bila aku masuk lam blog aku nie., org ada blog, aku nak buat blog, blog org penuh info, cantik2, blog aku suram ja.. he he

tadi cubalah lah nak edit tambah bahan..alih2 otak aku lak jem...lau ada roti leh gak sapu makan,
nie biskut kering pon tak da ..adussssssss...
takpolah..nnt ada masa aku cari info nak suntik boh lam blog nie..
wasalam.....amin
Cik Mawar

KETAWA penawar duka. Ungkapan yang kerap menjadi santapan halwa telinga, terutama ketika memujuk mereka yang dilanda kemurungan atau kesedihan.
Kebenaran bahawa ketawa itu penawar duka yang mujarab juga sukar ditolak, kerana secara logik pada saat seseorang sedang ketawa tidak mungkin pada masa sama mereka memikirkan perkara yang menyedihkan.



Bahkan, sudah banyak dibuktikan bahawa seseorang yang sentiasa hidup gembira dianugerahkan kesihatan yang berpanjangan.
Golongan perubatan juga percaya bahawa ketawa bukan sekadar terapi yang mampu mengubat ketegangan atau tekanan, bahkan ia mampu menghindari pelbagai penyakit berbahaya termasuk barah, kencing manis, sakit jantung dan darah tinggi.



Selain menjadi santapan jiwa, ketawa juga amat baik untuk kesihatan fizikal, melalui dua cara iaitu sebagai ‘bahan perangsang' yang sihat dan merehatkan tubuh badan secara keseluruhan.
Penyelidikan perubatan menunjukkan bahawa ketawa merupakan satu senaman yang baik bagi melancarkan pengedaran udara ke paru-paru, otot, saraf dan jantung.
Ini kerana ketika ketawa seseorang akan menggerakkan otot wajah dan tubuh, sekali gus mempercepatkan kadar degupan jantung dan pernafasan.




kajian menunjukkan bahawa ketawa 100 kali sehari bersamaan dengan berjoging selama 10 minit. “Dengan ketawa sebenarnya bukan saja memperoleh manfaat daripada segi emosi atau psikologi, bahkan fizikal,” katanya.
Cik Mawar
Kasih sayang sebenarnya adalah satu konsep yang kadangkala sukar untuk digambarkan secara fizikal. Dengan itu, kita berasa sukar untuk melakukan sebarang tindakan yang boleh dikaitkan dengannya.

Dengan kata lain, untuk lebih mudah memahami konsep kasih sayang itu, kita perlu menterjemahkannya kepada perlakuan yang menjadi lambang kepada kasih sayang seperti berpegangan tangan, bersalaman, memberi sentuhan, ciuman, pelukan, urutan, picitan, gosokan dan sebagainya.

Terdapat kajian yang mengatakan bahawa anak-anak yang dibelai dan dididik dengan kasih sayang akan menjadi lebih pintar, cerdik, tajam pemerhatian dan sentiasa berkeyakinan tinggi. Sebenarnya, apabila anak dibelai dengan kasih sayang badannya akan dirangsang untuk mengeluarkan enzim-enzim seperti endorphin, enkephalin dan norepinephrine. Ketiga-tiga enzim ini bukan sahaja mempu merangsang otak tetapi menjadikan seseorang anak itu lebih bertenaga, sihat, cergas, berwajah ceria dan tidak mudah diserang penyakit.

Sebenarnya, ibu bapa boleh membuat pilihan tentang kaedah yang sesuai dalam mendidik anak. Hakikatnya, kasih sayang sememangnya mempunyai kuasa hebat yang mampu merangsang dan menyerlahkan kehebatan dan keunggulan seseorang itu, khususnya anak kita.
Cik Mawar
Pejam Celik..pejam celik..lagi seminggu saja Ramadhan kian menjelma....alhamdulillah..daku masih bernafas sehingga saat ini..untuk menikmati kehidupan yang ALLAH swt berikan ini..Alhamdulillah ..

FUhhh...dah lama rasanya aku tak jenguk blog aku nie... tak da info pon yg leh dikongsi..kalau org masuk blog aku nie..membosankan ja..

aku pon jadi mati kutu nak letak apa dalam nie..nnt lah aku cuba cari info yg leh dikongsi bersama..lam internet nie berlambak info bermanfaat..tak pon aku godek2 emel aku yg ada beribu2 emel tu sampai aku pon tak larat nak baca.....hihihih...
Cik Mawar

1. Pada suatu ketika di Madinah, Rasulullah s.a.w. keluar mengiringi jenazah. Baginda dapati beberapa orang wanita dalam majlis itu. Baginda lalu bertanya, "Adakah kamu menyembahyangkan mayat?" Jawab mereka,"Tidak" Sabda Baginda "Seeloknya kamu sekelian tidak perlu ziarah dan tidak ada pahala bagi kamu. Tetapi tinggallah di rumah dan berkhidmatlah kepada suami nescaya pahalanya sama dengan ibadat-ibadat orang lelaki.
2. Wanita yang memerah susu binatang dengan 'Bismillah' akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.
3. Wanita yang menguli tepung gandum dengan 'Bismillah', Allah akan berkatkan rezekinya.
4. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di Baitullah.
5. "Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang mengeluarkan peluh ketika membuat roti, Allah akan membinakan 7 parit di antara dirinya dengan api neraka, jarak di antara parit itu ialah sejauh langit dan bumi.
"6. "Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang, Allah akan mencatatkan untuknya perbuatan baik sebanyak utus benang yang dibuat dan memadamkan seratus perbuatan jahat.
"7. "Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang menganyam akan benang dibuatnya, Allah telah menentukan satu tempat khas untuknya di atas tahta di hari akhirat.
"8. "Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang dan kemudian dibuat pakaian untuk anak-anaknya maka Allah akan mencatatkan baginya ganjaran sama seperti orang yang memberi makan kepada 1000 orang lapar dan memberi pakaian kepada 1000 orang yang tidak berpakaian.
"9. "Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang meminyakkan rambut anaknya, menyikatnya, mencuci pakaian mereka dan mencuci akan diri anaknya itu, Allah akan mencatatkan untuknya pekerjaan baik sebanyak helai rambut mereka dan memadamkan sebanyak itu pula pekerjaan jahat dan menjadikan dirinya kelihatan berseri di mata orang-orang yang memerhatikannya.
"10. Sabda Nabi s.a.w. : "Ya Fatimah barang mana wanita meminyakkan rambut dan janggut suaminya, memotong misai dan mengerat kukunya, Allah akan memberi minum akan dia dari sungai-sungai serta diringankan Allah baginya sakaratul maut dan akan didapatinya kuburnya menjadi sebuah taman daripada taman-taman syurga dan dicatatkan Allah baginya kelepasan dari api neraka dan selamatlah ia melintas Titian Shirat.
"11. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.
12. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.
13. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah.
14. Salah satu tanda keberkatan wanita itu ialah cepat perkahwinannya, cepat pula kehamilannya dan ringan pula maharnya (mas kahwin).
15. Sebaik-baik wanita ialah wanita (isteri) yang apabila engkau memandang kepadanya ia menggirangkan engkau, jika engkau memerintah ditaatinya perintah engkau (taat) dan jika engkau berpergian dijaga harta engkau dan dirinya. Dunia yang paling aku sukai ialah wanita solehah.
Cik Mawar
CARA TERBARU MENYEBARKAN VIRUS HIVMessage: Berikut adalah artikel yang perludiambil perhatian sekiranya anda belummembacanya... Sila baca artikelberikut mengenai orang yang HIV positifseronok menyebarkan virus HIV. Ianyapernah ke udara di dalam TelevisyenThai di mana pesakit HIV ditangkap &didakwa, tapi apa gunanya, beliautelahmerosakkan ramai orang awam yang takberdosa. Jadi silaberhati-hati... Beberapa tempatberbahaya dan kebarangkalian menemuijarumpenyuntik yang telah digunakan penagih

1. Di kawasan pantai. Apabila andaberjalan di pantai sila pakaiselipar atau kasut, ada penagih dadahyang melakukan aktiviti di tepipantai danmenimbus jarum penyuntik didalam pasir. Penyuntik inikemudiannya terdedah akibat ombak.

2. Di kawasan permainan kanak-kanak.Satu lagi kawasan pilihanpenagih.Terdapat kes di Australia dimana kanak-kanak yg tak berdosa telahtercucuk jarum penyuntik apabilabeliau turun daripada papan lunsur &kemudiannya didapati HIV positif.

3. Di panggung wayang. Sila pastikankerusi yg anda duduki. Kes yangterjadi apabila seorang perempuanduduk di kerusi beliau dan terasasesuatu benda mencucuk. Beliau berdiridan mendapati ada penyuntik dannota berbunyi "Welcome to the realworld, you are now HIV positive' .Doktor telah memeriksa jarum tersebut& mengesahkan ianya terdapatvirus HIV. Ianya berlaku di Hawai jadiberhati-hati... .

4. Di Georgia & Florida , ada kesmenunjukkan pesakit HIV meletakkanpenyuntik di dalam tempatmengembalikan syiling, mesin airminuman...jadi pastikan bila anda membeli airatau kandi, perhatikan betul-betultempat mengembalikan wangsyiling... .mungkin terdapat jarumpenyuntik didalamnya.

5. Di restoran Burger King, pesakitHIV yang juga pekerjanyameletakkan sedikit darah di dalamburger & mencampurkan dengan mayonisdan salad. Ianya seperti sos. Jadicuba jangan pesan burger denganmayonis & sos Order di tempat lain.Ini adalah nyawa anda.

Daisypath Wedding tickers

Daisypath Wedding tickers

Cik Mawar FC