Cik Mawar
Pembuatan kuih Tiram @ Kapal terbang akhirnya tertera jua di blog ku ini..hehehe..dengan usaha yang gigih lagi kental like gila kentang..akhirnya..dengan keizinan Yang Maha ESA..ku dipanjang kan umur jua diberikan masa untuk memaparkan pada semua bagaimana proses membuat @ menyediakan kuih ini.Seperti Post sebelum ini..ku telah menyatakan..daku memberiakan diri ini untuk mengambil gambar sewaktu mak membuat kuih nie malam semalam...

Step :

1- Adunan disediakan dengan kedua belah tangan mak ku, tanpa menggunakan mesin pengadun yang terdapat dipasaran..Bahan nya hanyalah: Tepung gandun, air sejuk, air garam, telur

2- Adunan yang telah sebati

3- Adunan yang telah sebati digelek menggunakan mesin (lupa lak aku nak snap mesin gelek tu)

4- Proses menyapukan tepung beras yg dicampur bersama minyak masak (Bagi lapisan kuih tu terbuka apabila digoreng)

5- Setelah disapu dengan tepung beras tersebut..adunan tadi digulung.

6- Kemudian dikerat secara serong, dan kemudian digelek menjadi nipis

7- masukkan dalam minyak yang telah dipanaskan..semasa proses memasak gunakan api yang tidak tertalu besar

8- Buka lapisan demi lapisan dengan menggunakan hujung lidi..

selepas itu sirakan kuih tersebut dengan gula yang telah dikisar halus.(pic lupa nak ambik)..Dan...Akhirnya siaplan proses pembuatan kuih tersebut..

~ Sekian Terima Kasih ~

4 Responses
  1. sako Says:

    he he xde roper kapal terbang pong..he he jgn marah cik ani..just kidding


  2. Cik Mawar Says:

    entah lah sako...sejak mawar lahir.. mawar tau mak panggil nie kuih kapal terbang...mungkin org dulu2 bawak kuih nie sampai naik kapal terbang kot.. ke ke ke


  3. kalau kt johor biasa dgr kueh tiram je..


  4. Cik Mawar Says:

    yup nash, namo kuih nie ado 3..glemour tu...kkekeke.. cam cik mawar lah ado manyak namo.. :p


Daisypath Wedding tickers

Daisypath Wedding tickers

Cik Mawar FC