Begedil...
salah satu makanan org jawa nie..
yg aku tau lah..
aku tau buat sebab aku tau makan..
ekekekee.
Buat nie masa balik kerja smlm..
tapi tak sempat grg.. byk sgt menu nak masak..
so.. aku smbung balik. lam kol 10 kot..
Ok jom kita mulakan
Bahan- bahan nya :-
1) Isi ayam ( digoreng)
Ayam @ daging yg dimasak sambal ko, kicap ko.. lau tak habis.. basuh.. pastu boh garam+ kunyit goreng.. then leh wat begedil nie..
maklumlah bulan2 poser nie.. makanan ada ja yg tak habis
nie salah satu cara nak kitar semula ayam @ daging. he
2) Bawang putih n bawang merah ( goreng)
Ayam @ daging yg dimasak sambal ko, kicap ko.. lau tak habis.. basuh.. pastu boh garam+ kunyit goreng.. then leh wat begedil nie..
maklumlah bulan2 poser nie.. makanan ada ja yg tak habis
nie salah satu cara nak kitar semula ayam @ daging. he
2) Bawang putih n bawang merah ( goreng)
4) Ambik bahan2 tadi tumbuk.. agak2 lah.. jangan lumat sangat
nnt tak rasa lak ayam n kentang tu
5) Bubuh tepung gandum sikit.. untuk mudahkan aktiviti gentel menggentel nnt...
heehe.. jgn boh banyak sangat..
nnt tak best..
erm.. agak2 ja okek.
6 ) Racik Daun sup sikit n bubuh lada hitam @ lada sulah sikit.
nnt tak rasa lak ayam n kentang tu
5) Bubuh tepung gandum sikit.. untuk mudahkan aktiviti gentel menggentel nnt...
heehe.. jgn boh banyak sangat..
nnt tak best..
erm.. agak2 ja okek.
6 ) Racik Daun sup sikit n bubuh lada hitam @ lada sulah sikit.
7) Dah sebati bahan2 tadi..gentel kan.. ikut suka lah nak buat cam nie ko.
bulat ko
panjang ko..
rasa nya sama ja
kekekeke
bulat ko
panjang ko..
rasa nya sama ja
kekekeke
8) Ambil 1 biji telur.. godak2 sikit.. then masukkan begedil nie.
sebelom masukkan lam kuali..
jgn korang rendam lelama lak
hahahaa. kang ado yg kombang lam tu
celup then masuk lam kuali...
9) Bila minyak dah panas.. masukkan..
goreng sampai rasa malas nak jaga..
huhhu.. bila dah agak2 garing
angkat lah..
just nak bagi lapisan luar garing ja
dalam tu tak garing lah..
huhhu
Menu nie sedap dimakan begitu saja + sos
lebih sedap makan dengan mee @ bihun sup
Biasanya lau org jawa wat begedil makan ngan sup
korang jgn wat jakun..
makan ja..
kekekekekeekk..
den takpo celup
jawa,
banjar,
pahang,
semua lah.. janji halal makan sajo.. kuikuikui
erk.. dah dah
Selamat Mencuba..:)
hoh
nak titet....
kekekek Lya
ambik.. ambik sepinggan tu..
takpon ambik adunan tu,
nnt masak sendiri..
kuikuikui
mawar galakkan :P
nnt aku balik aku nk rase la begedil aku..
aku ni bkn seorang peminat begedil / bedegil??!
tp aku nak rase gak..raye nnt pun oke..
hahahaaha....
ehehe..kitar semula makanan eik.... org pahang pon kata "godak" gak eik...
patut den buat x jadi...'berdegil" bukan bergedil..ngeh3
Kuna - heheehehe.. ko lau nak rasa jgn degil2.. kuikuikui..
Adik - yolah mawar kan rakyat malaysia yg campur carca merba.. semua bahasa pakai ja.. kuikuik.. tu lah adik tu banyak degil tu buat begedil.. jadi bedegill kekekeekeke