Cik Mawar
Pulut Pasong..
Nil lah makanan boleh kata WAJIB lah

dalam family aku nie
tiap raya mesti nak nie.
dok layan lemang2 nie

lau lemang beli 2 btg pon dok habis
lau lemang ado keras2 keras tepi2 nya
lau pulut nie lombut ja
cuma beza lemang bakar
n nie kukus..

bahan nya dari pulut gak..
tak tau lah nie
tradisi orang banjar @ idak
sebab arwah atok yg biasa wat nie

atok tu asal penang
maklumlah
dah dok merata..
lau mak abah tu

Penang
Ayah abah org selangor..
Pastu meke dua dok berumah tangga kat selangor..
lau mak lak.. mak abah ( atok & nenek) mmg perak.. banjar alai)

huhuh nie nak citer keturunan ko..
citer pasal pulut pasong
alahai..

som layan pic nya..
cara2 membuat..
Tapi.. tgh malas..
pic pon tak edit...
layan kan ajo lah
n faham2 sendiri..
tak faham tanya kat YM yo..



1- Pulut dimasak dahulu mcm masak nasi.. Tapi air santan kena didihkan dulu
baru masukkan pulut.. den pelankan api.. masa santan dah kering
2- Daun pisang harus disalai dahulu ateh api.. bagi lombut
3- ambil sedikit pulut



4- Manpat2kan pulut.. dan gulung

5- Ikat Kiri dan kanan pulut yang telah dibalut. dan letakkan dalam periuk pengukus

6- Buat sehingga selesai
7- Kukus sehingga pulut manpat ( bila picit cam penuh ja lam daun tu)
warna daun akan bertukar warna coklat2 sikit
cam kat bawah nie. (-_-)

Hehehe.. dah siap..
dah ado pulut kena lah ado rendang sekali
baru lah terangkat kening makan
huahauhuaa...

AMARAN : Jika lapar jangan lihat entry ini begitu lama

2 Responses
  1. adik Says:

    ngeh3...anaknyo nnti jadi org perak,,ngeh33,,,kak..pulut neh kalo ken ngan serunding pon sodap kak...alahai...(xleh lamo2)


  2. Cik Mawar Says:

    heheeeh adik akak nie :P
    yolah pulut makan ngan sonding pon sodap ha..
    hahahaa.. lapor lah tu :p
    tergudes erk :)


Daisypath Wedding tickers

Daisypath Wedding tickers

Cik Mawar FC