Roti Sardin..
nie wat kemarin...
nak post entry nya semalam..tak sempat lak
dok bercucuk tanam ja
hahahahaaa
Jom ..kita masuk kelas memasak.
Layan Pic nya dulu
baru senang nak citer
"
"
Okek..jom mulakan
Bahan- bahan :-
1 bungkus Roti ( ikut suka jenama ekou suka)
1 tin Kecil Sardin
1 biji Bawang besar
5 sudu Cili Kisar @ cili api ( nak pedas boh banyak2)
Tepung gandum
tepung beras
serbuk pewarna kuning
garam
serbuk perasa
asam keping @ asam jawa
minyak
Cara Memasak:-
1. Sediakan roti dan sardin..
2.Panaskan kuali..masukkan sedikir minyak tumis cili yg telah dikisar @ klu guna cili api..tumis sekali bawang kecil n bawang putih.Bila Cili kelihatan pecah minyak Masukkan sekali bawang besar yg telah dipotong dadu, asam, garam n serbuk perasa masukkan sekali
3. Kemudian masukkan ikan sardin..hancur2 kan sekali sambil kacau tu.. mudah kerja.. dah agak kering n puas hati.. angkat
4. Bancuh tepung ( tgk cara2 masak cempedak goreng) sama ja bancuhan nya
5. Sardin tadi boh kat roti n lipat dua.. ( byk cara.. suka hati nak wat camno), then panaskan minyak, celup roti lam tepung sebelom masukkan lam minyak yg dipanaskan.. masak cam biasa..sampai kekuningan.. pastu siapppppppp...Boleh Makannnnn..
1 bungkus Roti ( ikut suka jenama ekou suka)
1 tin Kecil Sardin
1 biji Bawang besar
5 sudu Cili Kisar @ cili api ( nak pedas boh banyak2)
Tepung gandum
tepung beras
serbuk pewarna kuning
garam
serbuk perasa
asam keping @ asam jawa
minyak
Cara Memasak:-
1. Sediakan roti dan sardin..
2.Panaskan kuali..masukkan sedikir minyak tumis cili yg telah dikisar @ klu guna cili api..tumis sekali bawang kecil n bawang putih.Bila Cili kelihatan pecah minyak Masukkan sekali bawang besar yg telah dipotong dadu, asam, garam n serbuk perasa masukkan sekali
3. Kemudian masukkan ikan sardin..hancur2 kan sekali sambil kacau tu.. mudah kerja.. dah agak kering n puas hati.. angkat
4. Bancuh tepung ( tgk cara2 masak cempedak goreng) sama ja bancuhan nya
5. Sardin tadi boh kat roti n lipat dua.. ( byk cara.. suka hati nak wat camno), then panaskan minyak, celup roti lam tepung sebelom masukkan lam minyak yg dipanaskan.. masak cam biasa..sampai kekuningan.. pastu siapppppppp...Boleh Makannnnn..
Selamat Mencuba & selamat merasa
wah same menu
tp rupa bentuk yg berlainan
kuikuikui
hehehehehee.. Lya..
tulah.. sama menu lak hari kemarin
kekekeke..
ca bejiran lak..
pakat samo..
hehehehee
eden masih x tau serbuk perasa apo yg kak chk guna neh.....
Fdaus - mekasih datang blog Gua..
hauauhauhuaa.. nnt Gua g Blog Lu.. Adus.. cam rock habis.. hahaha..
Adik - alahai.. ajinamoto lah.. lau org panggil serbuk perasa tu. :)